Sök
  • Josephine Norrbo

Är all yoga helande?


Josephine diskuterar om all yoga är helande och hur man kan avgöra om praktiken är helande - eller kanske motsatsen?

Är all yoga helande? Det enkla svaret på den frågan är givetvis nej. Yoga är i sig själv ingenting utan bara ett ord som kan betyda många olika saker. Yoga praktiseras idag i olika traditioner, med olika sanningar och varierande inställning till hur, vad och varför olika saker ska göras. Beroende på vem vi är, vilken bakgrund vi har och vad vi behöver kommer vi reagera olika på samma upplevelse. Vad som för en person är traumatiserade kan för en annan vara helande, så det är ett komplext område.


Idag diskuteras det frekvent inom yogavärlden vad som är rätt och fel att göra som yogalärare. I #metoo klev många modiga kvinnor och män fram och berättade om fysiska och psykiska övergrepp inom yogavärlden. Övergrepp av hyllade gurus har diskuterat flitigt de senaste åren inom bland annat traditioner som Ashtanga yoga, Iyengar yoga , Bikram yoga, och Jivamukti yoga för är nämna några fall. Som elev är det lätt att låta sig duperas av en karismatisk lärares auktoritet och korsa sina egna hälsosamma gränser utan att märka det först långt senare. Jag har själv varit med om assisteringar som gett mig skador, yogalärare som utnyttjat sin makt och ohälsosam maktdynamik mellan lärare och elev.


Yoga kan precis som vilken annan aktivitet som helst stärka dina negativa vanemässiga mönster. Har du en vana att pressa dig och vara självkritisk kommer du sannolikt att göra det i din yoga, har du en vana att aldrig ta risker kommer du göra det och har du erfarenheter av dysfunktionella relationer är det inte osannolikt att du är extra utsatt för att vilja vara din yogalärare (auktoriteten) till lags.


Att lära sig att sätta hälsosamma gränser och lita på sin egen förmåga att avgöra vad som är rätt och fel tar tid. Att lära sig att känna sin kropp, verkligen känna sin kropp, tar tid, kärlek och tålamod. Inom Trauma Sensitive Yoga arbetar vi aktivt med att dela makt istället för att förstärka en redan ojämlik relation mellan lärare och elev. Genom att erbjuda val, betona egenmakt och uppmuntra att göra (eller inte göra) allt i sin egen takt ger Trauma Sensitive Yoga möjlighet att bygga upp tron på sin egen förmåga att välja, att veta och att känna. Vi bedömer aldrig deltagarna, ger inga fysiska assist och praktiserar tillsammans. Detta kan vara ett sätt att göra yoga till en helande praktik, men det är inte rätt för alla, alltid.


Yoga kan vara traumatiserade, yoga kan vara helande. Den enda som vet vad som är rätt för dig är du! Ett sätt att avgöra om just din yogapraktik är helande skulle kunna vara att fråga dig själv - blir jag snällare, mjukare och mer generös av min yogapraktik? Känner jag att mitt självförtroende stärks eller är jag mer självkritisk? Blir jag generösare, mindre jag-centrerad eller ännu mer fokuserad på mig och mitt? Hur känns min kropp? Blir jag stelare, får jag ont? Eller blir jag mjukare, starkare och mer levande? Våga lita på dig själv och om det inte känns rätt - lämna den yogaläraren eller yogaskolan, det finns så mycket mer därute!


Är du yogalärare och vill lära dig mer om trauma och PTSD att göra dina klasser traumainformerade? Kom med på 20h utbildning den 17-19 maj på Yogakliniken! Läs mer här!

214 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla