Sök
  • Josephine Norrbo

Det farliga feel-good

I klimatförändringens spår har det kommit ett nytt begrepp, klimatångest. Klimatångest beskriver den känslan som kan drabba oss när vi möts av fakta som att glaciärerna smälter, ekosystem kollapsar och vår framtid ser mycket oviss ut. Ångest orsakad av klimatet. Artiklar om klimatångest följs ofta av råd hur du kan hantera din klimatångest, tex att börja agera, att ta hand om dig själv eller kanske gå till en psykolog. Men är det verkligen klimatångesten som är problemet här? Är klimatförändringarna bara ett störningsmoment för vårt välmående eller är de kanske i sig själv problemet?
Härom dagen såg jag en reklam för en meditationskurs som hette Kärlek utan smärta, samma organisation (New Kadampa Trust) saluför även ett Liv utan stress. Jag gissar att titlarna är väl valda för att tala till vår längtan efter just det - ett liv utan smärta, utan lidande, utan hemskheter som sjukdom, klimatförändringar och död. Det är ju det vi alla vill ha - vem vill lida?


Jag kommer ibland på mig själv med att hålla fast tron på att meditation och yoga kan ge ett liv utan stress och kärlek utan smärta. Att jag så att säga kan meditera bort världens (och min egen) smärta. Det är svårt att prata om det här för på ett plan är det på sätt och vis sant. Det upplysta sinnet upplever inte Dukkha (lidande) som svar på smärta eftersom den upplyste ser tomheten i smärtan. Att den är föränderlig, kommer passera och att allt i världen är del av dansen födelse och upphörande. Att som har en början har ett slut, även din klimatångest, men det viktiga här är att även om dukkha upphör så försvinner inte smärta, ångest, stress och död. Du kanske till och med upplever MER smärta och ångest när du börjar meditera och verkligen se världen omkring dig, Men med ökat mentalt utrymme kan du hålla mer lidande, känna djupare smärta eftersom du inte identifierar dig med det. Men du blir inte immun mot smärta och bara flyter runt med ett leende på läpparna och en smoothie i handen.


I yogavärlden verkar det ibland inte finnas rum för mörker. Det är en leende värld där vackra kroppar inramas av tropiska vackra platser. Nåde den som stör vårt feel-good med sin klagovisor om klimatet, smärta eller ångest. I vårt kapitalistiska samhälle är det ju det vi säljer - kom på min kurs och må bättre! Bli vackrare! Lev utan smärta! Hur skulle det låta om vi sålde Kärlek och smärta eller Ett mer smärtsamt liv?


Vi vill alla må bra, känna oss älskade och leva i frid. Men vägen dit går genom att göra plats för ilska, ångest, rädsla, skuld, skam och fulhet istället för att försöka undvika att bli obekväma. Vi kan inte kapa bort den mörka delen av livet utan vi måste känna den till 100%, sedan inse att det inte är DU eller DITT och bli mindre bekymrad av dessa känslor. Det är inte fel på dig för att du känner rädsla, stress eller ångest - du är en helt vanlig människa! Det finns inget som gör så ont och är så obehagligt som att låtsas att att allt är feel-good och mys fastän verkligheten är en annan.


Känn din klimatångest! Stirra resultatet av vår gemensamma girighet i ögonen och se vad som händer, du kanske blir överraskad…

111 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla