Sök
  • Josephine Norrbo

Jag minns mitt första retreat

Det är nu snart 10 år sen. Jag skulle åka på meditationsretreat i Danmark, till Stevns Klint. Det var en Buddhistisk meditationsretreat på 48 h och jag var skräckslagen.


Jag drogs till meditation eftersom det gav mig ökad frid och större förmåga att hantera min ångest kreativt. Men samtidigt som meditationen gav mig lugn och klarhet fanns där också så mycket rädsla för just meditation. Vad skulle visa sig om jag satt där i tystnad tillräckligt länge? Skulle jag klara av att hantera de känslor, tankar, bilder som kanske skulle komma upp? Skulle jag bli galen av tystnaden?


Skulle jag bli galen av tystnaden?

Detta var tankar som snurrade runt i mitt huvud när jag närmade mig retreaten. Vi var en liten grupp och stugan låg naturskönt bredvid stranden, jag kände mig stöttad av naturen. De första sessionerna satt jag där och kämpade och kämpade och kämpade med att hålla allt otäckt på avstånd, med att kontrollera mina känslor och tankar och försökte bara STÅ UT. Det var plågsamt. Men sen, efter kanske halva helgen hände något. Jag insåg att istället för att kämpa emot mig själv, kunde jag räcka ut handen till mig själv, hålla om mig själv. Det här var något helt nytt! Genom att sluta kämpa mot mina monster förlorade de kraft. Istället för att kontrollera; tillåta och låta allt bara forsa förbi. Den frid, glädje, expansion och lycka jag upplevde den helgen gav mig tillit och styrka som räckte länge och gav mig en grund att stå på och komma tillbaka till när jag tvivlar på mig själv.Sedan dess har retreaten blivit många, längre och tystare. Inget är det andra likt. Vissa är fyllda av frid, andra är mer en kamp. Jag har haft det tråkigt, jag har gråtit, känt en oerhörd kontakt med allt och alla och upplevt att vara det jag egentlige är. I vardagen känns det givetvis inte så, utan att åka på retreat är ett sätt att andas in och påminnas om vad jag egentligen är och vad som egentligen spelar någon roll. Oavsett om jag tyckt att retreaten varit "bra" eller "dålig" så har jag alltid fått med mig något.


Är du nyfiken på att åka på retreat men vill börja i en miljö du känner dig hemma i? Då vill jag verkligen rekommendera dig att komma med på den retreat som jag och Pake Hall undervisar i juli i Malmö i sommar. Vi kommer att ge deltagarna möjlighet att smaka på tystnad, på fördjupad praktik och somatisk yoga i en trygg och tillåtande miljö. 5-7 juli. Läs mer och boka här!


//J

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla