Sök
  • Josephine Norrbo

Yoga bortom materialism

Säg mig den yoga som ännu inte är uppfunnen! Getyoga, rageyoga, ölyoga, raveyoga, skrattyoga, hårdrocksyoga.......... det går on and on. De traditionella rynkar på näsan och de öppensinnade säger att det är väl bra att alla kan hitta SIN yoga?!


Din nya yogalärare?

En sak vet vi i alla fall säkert, inget står still utan allting förändras oavbrutet. Jag är inte samma person som när jag började skriva den här texten och yoga är inget undantag, det kommer fortsätta förändras. Men när blir aktiviteten så långt från det ordet pekar mot att det inte längre går att kalla yoga? Om man inte längre kan sitta på en sak vi kallar stol, är det fortfarande en stol?


Vi lever idag i väst i en materialistisk värld. Vi värderar tillgångar, prestationer, karriär och hur vi ser ut som mätare för hur lyckade vi är. Våra liv består till stor del av konsumtion, av att förvärva saker och upplevelser med löftet om att det kommer göra oss lyckligare. Bara jag får det huset, den partnern, den där resan, den där kroppen etc... kommer jag må bättre, mitt lidande kommer försvinna! När traditionen yoga möter denna västerländska materialism är det oundvikligt att yoga inte influeras av dessa värderingar. Yogan blir materialistisk och istället för att frigöra oss från illusionen om att konsumtion gör oss lyckliga, konsumerar vi yoga. Vi konsumerar yogatights, yogaposer, en hälsosam livstil, yogaretreats i paradiset och den perfekt trimmade yogakroppen.


Jag brukar ibland tänka på hur år 500 f.v.t - talets yogis skulle reagera om de mötte 2000-talets västerländska yogier. Då, på år 500 f.v.t. var yogins enda mål att se igenom illusionerna, den drömvärld vi lever i, och upptäcka sanningen om jaget och världen. Metoderna var minst sagt extrema och bestod av bland annat svält, asketism, sömnlöshet och ett liv som jag tror vi kan kalla högst icke- materialistiskt. Yogin var en vandrande sökare utan ägodelar, på jakt efter sanningen, här fanns inte ett par snygga ekologiska yogatights i sikte! Förmodligen gjorde de inte ens asana, utan praktiken bestod i huvudsak av meditationstekniker. Jag kan ha fel, men om dessa yogis skulle vandra in på valfri yogastudio i väst idag skulle de förmodligen inte definiera vad vi håller på med som yoga.


Jag är själv inte traditionalist, jag tycker inte att vi måste hålla fast i och konservera något för sakens skull. Människor förändras och deras behov förändras och yoga måste även det förändras men det som vi bör vara uppmärksamma på är när yoga bara blir en del av att förstärka vår girighet och ignorans. När yoga istället för att göra oss mer avslappnande, mjuka och generösa gör oss självupptagna, självkritiska, giriga och spända. Oavsett om yogan inkluderar en get, en pistol eller en öl så är det resultatet, konsekvensen av vår yoga som är det viktiga. Även om du kan göra de mest avancerade poser, har fantastiska outfits och känner alla de rätta personerna men ändå snäser åt kassörskan på Ica, ljuger för människor eller bara tänker på hur du kan tjäna mer pengar, så är det något i din yogapraktik som behöver förändras.


Jag får stoppa mig själv säkert en gång i veckan från att köpa dyra ekologiska kläder. Jag avundas de som det går bra för, jag önskar att jag vore vigare, starkare, visare och mer utåtriktad. Jag blir glad av framgång och osäker av motgång och jag vet inte hur många gånger jag sträckt mig för att jag pressat min kropp för långt i någon yogaform och sedan givetsvis skämts för att JAG som borde veta bättre gjort det igen. Japp, jag är en människa! Men i all den här förvirringen glimrar det då och då till av något bortom, något annat än min fåfänga materialistiska strävan. Ibland, tack vare praktiken, lättar molnen, spänningarna släpper och jag ser att inget av det där, karriär, utseende, bostad, prestationer... spelar någon roll alls.


För saken är den, att hur mycket vi än samlar på oss, uppnår och äger kan du inget ta med dig när livet är slut. När du en dag, kanske tidigare än du anar, kommer lämna det här livet kan du inte ta med dig din vältränande kropp, dina 75 yogatights eller ditt instagramkonto. Det enda du har kvar är de sinnesstämningar du kultiverat i livet. Girighet eller generositet? Motvilja eller medkänsla? Vad vill du kultivera? Hur vill du spendera detta enda värdefulla liv?


Lås oss utforska tillsammans! //J

47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla