Sök
  • Josephine Norrbo

Yoga som en väg till helande

Uppdaterad: 8 maj 2019

Yogakliniken tror på yogas helande kraft. Men hur fungerar det och för vem? Josephine delar sin egen väg till yoga och meditation, som för så många av oss var via smärta.


Josephine och Pigge i AbiskoJag (Josephine) kom till yoga och meditation i ett sökande efter ett sätt att hantera mitt liv. Efter en period av svåra händelser dominerades min vardag av ångest och rädsla och hur jag skulle bli av med min ångest eller undvika ångestframkallande situationer. Varje dag var en kamp med min ångest och det var utmattande.

Något i mig ledde mig till en yogastudio och jag kan än idag minnas hur det kändes efter den där första yogaklassen.

Något i mig ledde mig till en yogaklass och jag kan än idag minnas hur det kändes efter den där första yogaklassen. Jag kände mig avslappnad för första gången på flera år och liksom skyddad och trygg i mig själv. Det var min första lilla glimt av den helhet som finns där hela tiden, bortom vårt lidande. Efter den första klassen blev yoga en allt mer central del av mitt liv men jag kände att yogafilosofi inte kändes helt rätt för mig. När jag kom i kontakt med buddhismen och buddhistisk meditation 2010 hittade jag hem och där började min resa till helande på riktigt. Genom intensiva meditationsretreat, samtalsterapi och yoga blev jag allt mer hel och så småningom väcktes en längtan att ge tillbaka efter allt jag fått.


Yoga kan bli en del av ditt helande

Att uppleva smärta och lidande är en del av att vara människa och inte något som är fel, men det som vi kan påverka är hur vi relaterar till vårt lidande.

För många av oss är det vanligt att ha nedsatt kontakt med kroppen. Det känns som du sitter fast i ditt huvud, i dina tankar och känslor och kastas runt som i en torktumlare utan kontroll. Det är som om vi förlorat kontakt med kroppen och hjärtats visdom och istället identifierar oss med de negativa tankar och känslor vi upplever. Yoga kan hjälpa oss att komma tillbaka till kroppen, känna kroppen igen och kanske på sikt bli vän med kroppen. Yoga kan göra oss modigare, lekfullare, starkare och snällare. Genom medvetenhet blir yogans rörelse transformerande läkning och en väg tillbaka hem till ditt hjärta och till det som egentligen är du.


Viktigt att dock att varken yoga eller meditation kan ersätta professionell hjälp när du lider av psykiska eller fysiska problem, MEN det kan vara ett hjälpsamt komplement, om det kommer i rätt tid för dig och på ett sätt som känns tryggt och närande.


Jag hoppas du kan hitta den form av yoga hos oss som kan stötta dig i livet vart du än befinner dig. För dig som har traumatiska erfarenheter kan Trauma Sensitive Yoga vara en alternativ, för dig med smärta eller fysiska problem så kanske anpassad yoga eller smärtyoga kan vara stöttande.


Kontakta oss gärna så kan vi samtala om vad som kan passa just dig, just där du är i livet!

40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla