Sök
  • Josephine Norrbo

Yogastudion - ett anorexiahål?

Idag lyssnade jag på Liv Strömqvist och Caroline Ringskogs pod En varg söker sin pod där de svarade på lyssnarnas frågor. En fråga som ställdes var hur frågeställaren skulle kunna vara lycklig när hen alltid kommer känna sig tjock. Liv rekommenderade yoga som ett sätt att börja trivas i sin kropp och vara mer i kroppen istället för att se kroppen utifrån. Dock rekommenderade Liv å det starkaste att INTE besöka en yogastudio utan att istället göra yoga hemma, efter som att yogastudios är ett "anorexihål" där kroppshets är en centralt inslag. Detta fick mig att fundera och bli bekymrad.Inte för att det är något fel att göra yoga hemma med YouTube, det kan vara en fantastisk sak. Att göra yoga hemma kan vara steget till att hitta sin egen praktik, att bli friare och mer intuitiv till sina egna behov. Det är själva ryggraden i en yogapraktik - den dagliga sadhanan - där yoga bli en lika naturlig dela av rutinen som att borsta tänderna.


Det är inget problem att aldrig besöka en yogastudio. Men det är ett problem om anledningen till att man inte uppsöker en yogalärare, om man vill, är att yogastudios inte är en trygg plats. Om yogastudios inte kan erbjuda ett rum där alla kroppar, alla bakgrunder, alla personer får vara som dom är, utan att bli bedömda, förbättrade eller kritiserade.


Under de femton år som jag varit i kontakt med yogavärlden har definitivt mycket förändrats. Innan var standardkostymen i yogashalan mjukisbykor och en slapp t-shirt, idag är det generellt dyra tights och kroppsnära toppar. I den varma yogavärlden är det minimalt med kläder, både på instruktörer och deltagare. Jag kan inte se något fel i att vilja känna sig vacker, sexig och underbar när man går till sin yogapraktik - men vad gör det med oss och vad gör det med vår yogapraktik?


Jag kan inte låta bli att fundera över mitt eget bidrag som yogalärare till yogastudion som anorexiahål. Inom Trauma Sensitive Yoga är det centralt att adressera makt och relationer. Dave Emerson säger att målet som yogalärare är "att vara det MINST intressanta i rummet". Anledningen till detta är att vi försöker att dela makt, inte stärka ett redan ojämlikt förhållande. Som faciliterare behöver du ha koll på dina egna relationella mönster, för att inte överföra dem på andra personer. Om du inte har koll på dina egna skuggsidor överförs de lätt in i yogasalen och in i de relationer du har med dina studenter. Längtan att bli sedd, bli älskad och bekräftad har lett till många destruktiva situationer. Om jag t.ex. dömer mig själv hårt, blir jag ofta mer dömande över andra. Det är okej att ha skuggsidor, det har vi alla, men det är viktigt att vara medveten om dem och att ta ansvar. Att börja tänka traumainformerat var en aha-upplevelse för mig, det fick mig att se hur mina egna sår så lätt kan påverka hur jag relaterar till andra människor. Om jag kräver av mig själv att vara smal, snygg och perfekt - är det inte det budskapet jag skickar ut till andra? Ni duger inte - ni måste förbättras!


Jag vill att alla som vill ska kunna komma till yoga. Jag önskar att skapa ett klimat där vi kan praktisera tillsammans och ge varandra makt och support istället för motsatsen. Det är bra och underbart att praktisera hemma, men att praktisera tillsammans är speciellt. Om du bara praktiserar på egen hand kan det hända att du ibland vandrar in på en ohjälpsam väg och då är vänner och mentorer centrala för att komma på en mer gynnsam bana igen. Det är i alla fall min erfarenhet. I föreningen Yoga för alla arbetar vi för att tillgängliggöra yoga för fler. Där har vi delat yoga med äldre, nyanlända, ungdomar, personer i hemlöshet och kvinnor i skyddat boende. Det är ett sätt att tillgängliggöra yoga, men hur når vi ut till fler?


Hur skapar vi ett klimat där alla känner sig välkomna? Hur hjälper vi varandra att praktisera inifrån och stärka varandra? Hur gör vi yogastudios till en trygg plats för alla, en plats där vi inte stärker varandras ohjälpsamma vanor?


Kanske är det dags för mjukisbyxa och t-shirt igen?


//J

75 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla